Luxemburg

Over Luxemburg

In 963 besloot een graaf genaamd Siegfried van de Ardennen, een kasteel te bouwen op een rots langs een weg. Hij wordt beschouwd als de stichter van het graafschap Luxemburg. Rond zijn kasteel ontstond al vrij snel een nederzetting, en kwam er een handels en ambachtencentrum tot stand. Dit is heden ten dage de hoofdstad Luxemburg. In 1354 werd Luxemburg door de Duitse keizer Karel IV tot hertogdom verheven en werd het een onderdeel van het Duitse Keizerrijk. In 1443 werd het gebied bezet door Spanjaarden, Fransen en Pruisen. Het plaatsje werd twintig keer belegerd in 400 jaar.

 

In 1795 lukt het Napoleon om Luxemburg te veroveren en zo werd het hertogdom een provincie van Frankrijk. 1815 is een belangrijk jaar in de Luxemburgse geschiedenis want Napoleon wordt overwonnen en Luxemburg wordt toegewezen aan koning Willem I van Nederland en bestuurd als een Nederlandse provincie. In 1830 werd er besloten Luxemburg te verdelen en kwam het westelijke Franstaling gedeelte bij België. Het Oostelijke en Luxemburgs sprekende gedeelte blijft onafhankelijk. Uiteindelijk werd in 1839 Luxemburg officieel erkend als een zelfstandig groothertogdom. Napoleon probeerde in 1867 nog Luxemburg aan Frankrijk toe te wijzen, maar dit werd niet gehonoreerd. Luxemburg werd gegarandeerd en voor altijd neutraal verklaard.

 

Vele nationaliteiten

Tal van nationaliteiten zijn vertegenwoordigd in Luxemburg. Er wonen zo’n 170 nationaliteiten in Luxemburg. Zo’n 52% van de inwoners is van Luxemburgse afkomst. 15,6% komt uit oorspronkelijk uit Portugal en de Fransen zijn er vertegenwoordigd met zo’n 7,6%. Verder wonen er nog mensen die uit België, Italië en Duitsland komen.

 

Luxemburgs of Lëtzebuerg is de officiële taal van dit land, Ook Frans is een wettelijke taal en het Duits wordt ook officieel aanvaard.

 

Het Schengenverdrag

Schengen is een dorp op de grens van Luxemburg, Frankrijk en Duitsland. Officieel hoort het bij Luxemburg maar het drielandenpunt ligt ergens in de Moezel die langs het dorp stroomt. Hier werd het beroemde verdrag in 1985 ondertekend. De leiders van de regeringen van België, Duitsland, Nederland, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk kwamen overeen om de grenscontrole af te schaffen en vrij verkeer van personen mogelijk te maken. Later hebben nog veel andere landen het verdrag ondertekend. Intussen kent het verdrag 22 lidstaten van de EU, plus IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein.

 

Luxemburg bezoeken

Het grootste deel van Luxemburg wordt gebruikt als landbouwgrond, dit is zo’n 85% van het land. Luxemburg is geen saai land om te bezoeken want er valt genoeg te ontdekken. Het Groothertogdom kent een gigantisch aanbod aan leuke interessante activiteiten, met name buiten de stad Luxemburg. Er zijn ontelbare wandelpaden en fietspaden voor natuurliefhebbers. Er zijn prachtige sprookjesachtige kastelen en er worden veel evenementen georganiseerd. Tal van verrukkelijke lokale producten vragen om geproefd te worden. Je zal je er dus niet gauw vervelen.

 

Luxemburg is ook een zeer belangrijk wijnland. De wijn komt van de druiven die langs de oevers van de Moezel, nabij de Duitse grens, worden gekweekt. In totaal produceert het land zeker 110.000 hectoliter wijn waarvan een ruime meerderheid naar België wordt geëxporteerd. Duitsland is na ons de grootste afnemer van Luxemburgse wijn.

 

Luxemburg is makkelijk te bereiken

Luxemburg is gelegen in het hart van Europa zodat het zeer makkelijk te bereiken is. Het is verbonden met haar buurlanden door een zeer goed wegennet. Ook per vliegtuig is het makkelijk te bereiken. Het vliegveld ligt op slechts 10 minuten afstand van het centrum van Luxemburg. Ga je liever met de trein dan ligt binnen het stadscentrum het treinstation waar ook de TGV rijdt.

 

Het klimaat van Luxemburg

De winters in dit land zijn aan de koele kant waarbij de kans op een extreme koude beperkt is. Het kan er heus vriezen maar overdag is de temperatuur mild te noemen. De middagtemperaturen liggen over het algemeen boven de 0 graden. Nachtvorst is er wel. Vanaf maart gaan de temperaturen omhoog en nemen de nachten met nachtvorst af. In mei kan je meemaken dat het temperatuurverschil nogal kan verschillen binnen een etmaal. Het kan overdag zo rond de 20 graden zijn maar in de nacht kan nog wel vorst voorkomen.

 

Juni, juli en augustus zijn de zomermaanden, en ook gelijk de warmste maanden, waarin de temperaturen rond de 20 à 25 graden liggen. In het zuiden van Luxemburg is het wat warmer dan in het noorden. Dit is zo’n graad of 2. In de zomer kunnen er dagen voorkomen waarbij het kwik stijgt boven de 30 graden. Vaak duurt dit niet heel lang en maakt een pittige regen of onweersbui daar een einde aan.

 

Bij het klimaat van Luxemburg hoort een redelijke hoeveelheid neerslag. Het valt op dat regen, sneeuw en andere neerslag goed verspreid over het kalenderjaar vallen. De zomer is wat natter doordat er vaak zomerse buien vallen. In het najaar is het wat natter dan in de andere seizoenen en in de winter kan er sneeuw vallen. Luxemburg kent geen skigebieden.

beige concrete building with towers surrounded by trees during daytime