Vakantieverblijf

Over het vakantieverblijf

Luxemburg is dan wel één van de kleinste landen van Europa maar er zijn talloze hoogtepunten en bezienswaardigheden en er is echt ontzettend veel te doen. Je kan een bezoek brengen aan de ondergrondse kazematten in Luxemburg Stad of ervaar een stukje Zwitserland in het prachtige Mullerthal. Wat dacht je van een roadtrip langs kastelen? Er zijn er genoeg die het waard zijn een bezoek te brengen. Sluit tenslotte je dag af met een Luxemburg wijntje en je hebt een heerlijke dag gehad.

Cultuur

Luxemburg heeft diverse christelijke tradities en feestdagen. Het belangrijkste feest is het Muttergottesoktav. Moeder Maria, de beschermheilige van Luxemburg, wordt dan aanbeden. Tijdens dit feest, wat plaatsvindt van de derde tot de vijfde zondag na Pasen, is er een jaarmarkt in de stad Luxemburg. Polkamuziek en deelnemers die hierop dansen richting het graf van de heilige Willibrord, maken het een bijzonder schouwspel. Deze processie vindt plaats op de dinsdag na Pinsteren.

Een typisch Luxemburgs gerecht is Ludd mat Gaardebounen (gerookt varkensvlees met tuinbonen), bonensoep, pruimentaart, omelet met Kirchenwasser, knoedels, en Kachkéis (gekookte kaas). Luxemburgse wijnen die overwegend licht, fris en mousserend zijn maken de maaltijd tot een feestje.

Weer en klimaat

Het klimaat in Luxemburg is vergelijkbaar met Nederland. Er is een gematigd zeeklimaat met zachte winters en gematigd warme zomers. Luxemburg ligt beschut door de Ardennen. In de zomer liggen de temperaturen gemiddeld rond de 20-24 graden. Prima temperaturen om van alles te kunnen ondernemen. In de winter kan het kwik onder het nulpunt dalen en het kan er sneeuwen.

In de maanden mei en juni is het al lekker zonnig, De maanden juli en augustus zijn er het warmst net als in ons land. Heel warm wordt het er eigenlijk nooit waardoor je ook in de zomer prima actief kan zijn in je vakantie. In de herfst is het er ook prachtig als de bladeren aan de bomen verkleuren. In augustus en december valt de meeste neerslag.

Luxemburg Stad

De hoofdstad van Luxemburg is beslist de moeite waard om te bezoeken. Het is een van de rijkste steden van Europa en is rijk aan bezienswaardigheden. Je vindt hier het Groothertogelijk Paleis, de beroemde ondergrondse Kazematten en je hebt er Chemin de la Corniche met panoramisch uitzicht over de stad. De oude binnenstad staat sinds 1994 op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Klein Zwitserland

De mooie bossen en de weelderige natuur, maar ook de grillige rotsformaties van het Mullerthal, zijn een bijzonder wandelparadijs. De 112 kilometer lange Mullerthal Trail loopt dwars door dit mooie natuurgebied heen wat de naam “Klein Zwitserland” heeft gekregen. Met de auto kan je ook vlak bij de beroemde Schiessentumpel- Waterval komen.

Luxemburgse Ardennen

In de Luxemburgse Ardennen vind je de Kneiff, met 559 meter het hoogste punt van het land, Op de hellingen die bebost zijn kun je wandelen, fietsen, of genieten van een mooie rondrit. Je vindt hier kleine dorpjes, een groot aantal musea en diverse kastelen, waaronder kasteel Vianden en Bourscheid.

Kastelen

Kasteel Vianden ligt op hoog op een rots. Van alle kastelen in Luxemburg wordt dit gezien als het mooiste kasteel. Tot de renovatie in 1977 was er van deze burcht enkel een ruïne over, maar nu kan je weer genieten van de Bijzantijnse zaal en de ridderzaal met een pracht aan glas-in-loodramen.

Kasteel Beaufort licht iets zuidelijker in Luxemburg, of wat er nog van over is. Het middeleeuwse kasteel heeft nog gediend als steengroeve, voor de ruïnes weer opengesteld werden voor het publiek. Het is nog steeds de moeite waard om te bezoeken.

Heb je hierna nog niet genoeg van kastelen dan kan je ook het dal van de zeven kastelen bezoeken. Dit gebied is gelegen tussen Mesch en Hobscheid in een vallei van de Eisch. Tussen grote bossen en heuvels staan kastelen, burchten en vervallen ruïnes. Je kan deze route ook te voet afleggen.

Activiteiten                                                               Minitreintjes en locomotieven zijn een leuke manier om de bezienswaardigheden van Luxemburg te ontdekken. Neem plaats en doorkruis de kleine straatjes en wijken, en luister naar verhalen uit het verleden. In Luxemburg Stad rijden om de 20 tot 30 minuten toeristenbussen af en aan bij de toegewezen stations. Je kan zo erop en eraf springen zonder beperking qua dienstregeling.

Sportieve vakantie

Liefhebbers van een sportieve vakantie kunnen ook hun hart ophalen. Je kan er klimmen, fietsen, watersporten en vliegen. Vrijheidssporten zoals vissen en golf verdubbelen hun waarde dankzij de prachtige natuur die je omringt. Ook Wellness Centra zijn er te vinden die je graag een ontspannend moment aanbieden. Watersporters komen ook aan hun trekken want je kan er volop kanoën, kajakken, zwemmen, duiken, zeilen en windsurfen.

Al met al zie je waar een klein land groot in kan zijn. Je hoeft je er geen moment te vervelen. Het is beslist de moeite waard Luxemburg eens te bezoeken.